En nyttigare version av klassiska kanelbullar

Ingredienser
75 g rumsvarmt smör
7 – 7½ dl ljust och milt fullkornsvetemjöl
3/4 rostade solroskärnor
½ dl strösocker
2 krm salt
1 tsk stött kardemumma
½ paket, 25 g jäst för söta degar
2½ dl fingervarm, 37 grader mjölk
Fyllning:
50 g rumsvarmt smör
2 msk strösocker
1 msk kanel
½ msk ströbröd
Pensling:
1 uppvispat ägg
Florsocker
Ingredienser
75 g rumsvarmt smör
7 – 7½ dl ljust och milt fullkornsvetemjöl
3/4 rostade solroskärnor
½ dl strösocker
2 krm salt
1 tsk stött kardemumma
½ paket, 25 g jäst för söta degar
2½ dl fingervarm, 37 grader mjölk
Fyllning:
50 g rumsvarmt smör
2 msk strösocker
1 msk kanel
½ msk ströbröd
Pensling:
1 uppvispat ägg
Florsocker
Gör så här
Sätt ugnen på 250 grader.
Skär smöret i tunna skivor eller klicka ner det i köksmaskinens skål eller i en degbunke.
Mät upp och lägg i knappt 7 dl av mjölet (spara lite till utbakningen), solroskärnor, socker, salt, kardemumma och smulad jäst. Häll på den ljumma mjölken
Arbeta kraftigt, 5 – 10 minuter till en smidig deg.
Låt jäsa under bakduk 20-30 minuter.
Rör under tiden samman smör, socker, kanel och ströbröd till fyllningen. Ströbrödet gör att fyllningen inte flyter ut.
Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Kavla till en rektangulär platta ca 25 x 50 cm. Bred på fyllningen.
Rulla ihop från långsidan till en rulle. Skär rullen i 15-20 bitar, ca 2 cm breda.
Lägg bitarna med snittytan upp på bakplåtspappersklädd plåt.
Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter.
Pensla bullarna försiktigt med ägg.
Grädda mitt i ugnen 6-8 minuter. Låt bullarna svalna på galler under bakduk. Sikta över florsocker strax före servering


Kommentarer




Kommentera inlägget här!



Namn  
Epost    
Blogg    


Kom ihåg mig?

Trackback