Surdegsbröd!

Hola kompisar! Ni har säkert någon gång ätit surdegsbröd, det är ofta man får det ute på resutranger eller när man äter ute nästan var som helst! =) Det är dock lite tidskrävande och göra och går inte på 20 minuter.. utan några dagar! Visst låter det konstigt? Men såååå värt resultatet :) Surdegs är lite lyxigare än vanligt bröd och det är därför det även tar lite tid och göra, men det får ju ta lite tid när de ska bli bra! Jag tog ett recept och sedan använde jag fantasin eftersom jag gillar nötter, hittade ett recept med torkad frukt och jag avskyr det i bröd.. så bytte ut de mot hasselnötter, cashew och valnötter eftersom jag älskar alla sorters nötter. Du kan såklart använda torkad frukt om du vill och då ska det vara 250 g torkde aprikoser! Man kan självklart ta väck dom och nötterna och köra på ett helt neutrallt recept, finns flera recept på internet så det är bara att söka! så här är bara 1 av väldigt många som jag gjorde enligt min smak =)
Dag 1 behöver du :
1 dl rågsurdegsgrund
1,75 dl rågmjöl
2 dl vatten
1 dl rågsurdegsgrund
1,75 dl rågmjöl
2 dl vatten
kvällen rör du ihop rågsurdegsgrund, rågmjöl och vatten i en bunke, plasta in och låt stå i rumstemperatur.
Dag 2 behöver du:
Dessa ingredienser blandar du ner i degen från dag 1!!
100 g hackade naturella cashewnötter
100 g hackade valnötter
5 dl vatten
8 dl vetemjöl special
7 dl rågsikt
1 msk flingsalt
200 g hackade hasselnötter
4 isbitar
morgonen Blandar du gårdagens blandning med alla ingredienser utom nötterna i degblandare och kör på låg hastighet i 10 minuter. Tillsätt nötterna och kör ytterligare 3 minuter. Täck bunken med plastfolie. Låt degen jäsa tills den är dubbelt så stor, 4-8 timmar.
Dag 2, kväll:
Häll ut den på ett ordentligt mjölat bakbord och dela den i två delar. Dra ut degen, vik in kanterna mot mitten. Degen är kladdig, så använd en degskrapa. Lägg ett bakplåtspapper på en bricka och strö på lite rågmjöl.
Lägg bröden på det mjölade pappret med skarven neråt. Strö på lite rågmjöl, lägg en handduk ovanpå och låt jäsa i rumstemperatur cirka 1 timma. Värm under tiden ugnen till 275 grader. Sätt en plåt längst ner och en i mitten av ugnen. Snitta bröden med en vass kniv. Låt pappret med bröden glida över från brickan till den övre heta plåten i ugnen.
Lägg in några isbitar på nedre plåten och stäng luckan. Sänk värmen till 230 grader efter 10 minuter. Ytterligare några minuter senare kan du öppna ugnen och snabbt vädra ut ångan. Efter cirka 30 minuter, stick in en stektermometer i brödet. Vid en innertemperatur på 98 grader är brödet klart. Låt svalna på galler utan bakduk.
Bild tagen från Google !

Kommentarer




Kommentera inlägget här!



Namn  
Epost    
Blogg    


Kom ihåg mig?

Trackback