Valnöts bröd på kesella!

4 dl krossat eller helt linfrö (200 g)
2 matskedar Fiber Husk
2 teskedar bakpulver
1½ tesked salt
1 matsked brödkryddor (fänkål/kummin/anis – hela frön eller malda)
4 dl valnötter (ca 150 g)
250 g kesella (en burk) helst med högsta fetthalt
6 ägg
2 dl vatten
Sätt ugnen på 175°.
Klä en brödform på cirka 2 liter med bakplåtspapper.
Kör linfrö i en kraftig mixer, typ kannmixer, till ett fint mjöl.
Blanda linfrömjölet med fiberhusk, salt, bakpulver, brödkryddor (gärna nystötta!) och valnötter i en bunke.
Vispa ihop ägg, kesella och vatten i en annan bunke, och rör sedan ner blandningen i de torra ingredienserna tills det blir en slät smet. (Smeten tjocknar ganska fort, vilket är helt i sin ordning.)
Häll/klicka i smeten i formen. Skaka gärna formen lite så att det inte blir några luftfickor i botten, och släta till ytan.
Baka av i nedre delen av ugnen i 80 minuter.
Stjälp sedan upp brödet ur formen och låt det svalna invirat i en handduk så blir ytan torr och fin.
Skär i skivor och njut!
Brödet går utmärkt att frysa, förslagsvis färdigskuret, och blir som nybakt om du tinar det i brödrosten.
Du behöver:
4 dl krossat  linfrö
2 matskedar Fiber Husk
2 teskedar bakpulver
1½ tesked salt
1 matsked brödkryddor (fänkål/kummin/anis – hela frön eller malda)
4 dl valnötter (ca 150 g)
250 g kesella (en burk) helst med högsta fetthalt
6 ägg
2 dl vatten
Gör så här
Sätt ugnen på 175°.
Klä en brödform på cirka 2 liter med bakplåtspapper.
Kör linfrö i en kraftig mixer, typ kannmixer, till ett fint mjöl.
Blanda linfrömjölet med fiberhusk, salt, bakpulver, brödkryddor (gärna nystötta!) och valnötter i en bunke.
Vispa ihop ägg, kesella och vatten i en annan bunke, och rör sedan ner blandningen i de torra ingredienserna tills det blir en slät smet. (Smeten tjocknar ganska fort, vilket är helt i sin ordning.)
Häll/klicka i smeten i formen. Skaka gärna formen lite så att det inte blir några luftfickor i botten, och släta till ytan.
Baka av i nedre delen av ugnen i 80 minuter.
Stjälp sedan upp brödet ur formen och låt det svalna invirat i en handduk så blir ytan torr och fin.
Skär i skivor och njut!
Brödet går utmärkt att frysa, förslagsvis färdigskuret, och blir som nybakt om du tinar det i brödrosten.


Kommentarer
Isabel

Vilket gott recept, måste testas! Men det ska alltså bakas i 80 minuter? Låter ganska länge. Kram!



Blogg: http://isabelsskafferi.wordpress.com
2012-05-07 @ 14:43:37




Kommentera inlägget här!



Namn  
Epost    
Blogg    


Kom ihåg mig?

Trackback