En gammal goding

Shenis bloggen ! Har inte testat något speciellt roligt på den senaste veckan så slänger in ett gammalt riktigt gott recept! Kommer ni ihåg när jag testade att göra spenat och feta ost pajen? När jag och mamma såg receptet så trodde vi aldrig att det skulle gå eftersom det såg rejällt krånligt ut ! Men det gick hur fint som helst! Och denna pajen var riktigt god!
Ingredienser
100 g pinjenötter
5 st ägg
300 g fetaost
50 g cheddarost
oregano, torkad
1 st citron
1 klick smör
400 g babyspenat, sköljd
270 g filodeg, tunna ark
cajennpeppar
0.5 st muskotnöt
1. Börja med
Läs igenom hela receptet och förbered utrustningen.
2. Sätt ugnen på 200 grader.
3. Sätt en ugnssäker stekpanna (ca 26 cm i diameter) på medelhög värme.
4. . Ta fram alla ingredienser
5. Spenat-och fetaostpaj
Lägg pinjenötter i den torra stekpannan och rosta nötterna under omrörning. Håll ett öga på dem så de inte bränner vid!
6. Knäck äggen i en skål, smula ner fetaosten och riv ner cheddarosten.
7. Tillsätt en nypa svartpeppar, några nypor oregano, rivet citronskal och en skvätt olivolja.
8. Blanda också ner pinjenötterna när de blivit gyllenbruna. Rör om men låt det inte bli för finfördelat.
9. Ställ tillbaka den tomma stekpannan på plattan och lägg ner hälften av spenaten tillsammans med en skvätt olivolja. Rör om försiktigt och se till att spenaten inte fastnar i botten.
10. När spenaten sjunkit ihop lite häller du i resten av bladen och fortsätter röra. Riv över lite muskot och tillsätt en klick smör.
11. Ta ut filodegen ur kylen och ta fram ett stort, tunt smörpapper (ca 50 cm långt).Skrynkla ihop smörpappret under vattenkranen tills det är genomfuktat. Bre sedan ut arket på arbetsbänken och smörj in hela ytan med olivolja.
12. Lägg ut 4 filodegsark i en stor rektangel så att kanterna överlappar varandra och täcker nästan hela smörpappret.
13. Smörj in degplattorna med lite olivolja och krydda med salt, peppar och lite cajennpeppar. Varva sedan med fler degplattor tills du har tre lager. Det gör ingenting om degplattorna inte är hela.
14. Glöm inte att samtidigt hålla koll på och röra om i spenaten! När spenaten är smörstekt och fin tar du av stekpannan från plattan.
15. Blanda ner spenaten i äggsmeten. Blanda väl.
16. Flytta försiktigt hela smörpappret till stekpannan så att kanterna sticker ut. Tryck ut degen längs kanterna i stekpannan och fyll sedan pajskalet med ägg- och spenatblandningen.
17. Lossa ”toppflikarna” av pajdegen från smörpappret och vik dessa över fyllningen.
18. Ställ tillbaka stekpannan på plattan på medelhög värme och stek i några minuter så att pajskalet börjar tillagas, sedan sätter du in stekpannan i övre delen av ugnen.
19. Pajen ska gräddas i 18-20 minuter, eller tills den är gyllene och frasig.
Ingredienser
100 g pinjenötter
5 st ägg
300 g fetaost
50 g cheddarost
oregano, torkad
1 st citron
1 klick smör
400 g babyspenat, sköljd
270 g filodeg, tunna ark
cajennpeppar
0.5 st muskotnöt
1. Börja med
Läs igenom hela receptet och förbered utrustningen.
2. Sätt ugnen på 200 grader.
3. Sätt en ugnssäker stekpanna (ca 26 cm i diameter) på medelhög värme.
4. . Ta fram alla ingredienser
5. Spenat-och fetaostpaj
Lägg pinjenötter i den torra stekpannan och rosta nötterna under omrörning. Håll ett öga på dem så de inte bränner vid!
6. Knäck äggen i en skål, smula ner fetaosten och riv ner cheddarosten.
7. Tillsätt en nypa svartpeppar, några nypor oregano, rivet citronskal och en skvätt olivolja.
8. Blanda också ner pinjenötterna när de blivit gyllenbruna. Rör om men låt det inte bli för finfördelat.
9. Ställ tillbaka den tomma stekpannan på plattan och lägg ner hälften av spenaten tillsammans med en skvätt olivolja. Rör om försiktigt och se till att spenaten inte fastnar i botten.
10. När spenaten sjunkit ihop lite häller du i resten av bladen och fortsätter röra. Riv över lite muskot och tillsätt en klick smör.
11. Ta ut filodegen ur kylen och ta fram ett stort, tunt smörpapper (ca 50 cm långt).Skrynkla ihop smörpappret under vattenkranen tills det är genomfuktat. Bre sedan ut arket på arbetsbänken och smörj in hela ytan med olivolja.
12. Lägg ut 4 filodegsark i en stor rektangel så att kanterna överlappar varandra och täcker nästan hela smörpappret.
13. Smörj in degplattorna med lite olivolja och krydda med salt, peppar och lite cajennpeppar. Varva sedan med fler degplattor tills du har tre lager. Det gör ingenting om degplattorna inte är hela.
14. Glöm inte att samtidigt hålla koll på och röra om i spenaten! När spenaten är smörstekt och fin tar du av stekpannan från plattan.
15. Blanda ner spenaten i äggsmeten. Blanda väl.
16. Flytta försiktigt hela smörpappret till stekpannan så att kanterna sticker ut. Tryck ut degen längs kanterna i stekpannan och fyll sedan pajskalet med ägg- och spenatblandningen.
17. Lossa ”toppflikarna” av pajdegen från smörpappret och vik dessa över fyllningen.
18. Ställ tillbaka stekpannan på plattan på medelhög värme och stek i några minuter så att pajskalet börjar tillagas, sedan sätter du in stekpannan i övre delen av ugnen.
19. Pajen ska gräddas i 18-20 minuter, eller tills den är gyllene och frasig.
En av dem godaste pajjerna jag har ätit! :D
KRAM CARRO

Kommentarer




Kommentera inlägget här!



Namn  
Epost    
Blogg    


Kom ihåg mig?

Trackback