Jamie Olivers spenat- och fetaostpaj

Hejsan! Hoppas ni mår kanon idag ! Tänkte slänga in ett snabbt inlägg om vad jag åt idag, och det var första gången jag åt detta dessutom! Det var Emma som tipsade om denna spenat och feta ost paj, och vilken tur att man har henne säger jag bara....! Spenat och fetaost älskar jag, och när det blev en paj tillsammans blev det hur galet gott som helst, plus en god och fräsh sallad till också! Detta rekomenderar jag starkt, och filodegen gör även pajen nyttigare än vad en 'vanlig' pajdeg är!  Receptet var ganska långt och ser krånligt ut, mamma gjorde det mesta men när man väl har allting som behövs och läser egenom receptet så förstår du vad man ska göra!
Här kommer mina bilder på resultatet och såklart receptet

 

Ingredienser

100 g pinjenötter
5 st ägg
300 g fetaost
50 g cheddarost
oregano, torkad
1 st citron
1 klick smör
400 g babyspenat, sköljd
270 g filodeg, tunna ark
cajennpeppar
0.5 st muskotnöt

1. Börja med

Läs igenom hela receptet och förbered utrustningen.

2. Sätt ugnen på 200 grader.

3. Sätt en ugnssäker stekpanna (ca 26 cm i diameter) på medelhög värme.

4. . Ta fram alla ingredienser

5. Spenat-och fetaostpaj
Lägg pinjenötter i den torra stekpannan och rosta nötterna under omrörning. Håll ett öga på dem så de inte bränner vid!

6. Knäck äggen i en skål, smula ner fetaosten och riv ner cheddarosten.

7. Tillsätt en nypa svartpeppar, några nypor oregano, rivet citronskal och en skvätt olivolja.

8. Blanda också ner pinjenötterna när de blivit gyllenbruna. Rör om men låt det inte bli för finfördelat.

9. Ställ tillbaka den tomma stekpannan på plattan och lägg ner hälften av spenaten tillsammans med en skvätt olivolja. Rör om försiktigt och se till att spenaten inte fastnar i botten.

10. När spenaten sjunkit ihop lite häller du i resten av bladen och fortsätter röra. Riv över lite muskot och tillsätt en klick smör.

11. Ta ut filodegen ur kylen och ta fram ett stort, tunt smörpapper (ca 50 cm långt).Skrynkla ihop smörpappret under vattenkranen tills det är genomfuktat. Bre sedan ut arket på arbetsbänken och smörj in hela ytan med olivolja.

12. Lägg ut 4 filodegsark i en stor rektangel så att kanterna överlappar varandra och täcker nästan hela smörpappret.

13. Smörj in degplattorna med lite olivolja och krydda med salt, peppar och lite cajennpeppar. Varva sedan med fler degplattor tills du har tre lager. Det gör ingenting om degplattorna inte är hela.

14. Glöm inte att samtidigt hålla koll på och röra om i spenaten! När spenaten är smörstekt och fin tar du av stekpannan från plattan.

15. Blanda ner spenaten i äggsmeten. Blanda väl.

16. Flytta försiktigt hela smörpappret till stekpannan så att kanterna sticker ut. Tryck ut degen längs kanterna i stekpannan och fyll sedan pajskalet med ägg- och spenatblandningen.

17. Lossa ”toppflikarna” av pajdegen från smörpappret och vik dessa över fyllningen.

18. Ställ tillbaka stekpannan på plattan på medelhög värme och stek i några minuter så att pajskalet börjar tillagas, sedan sätter du in stekpannan i övre delen av ugnen.

19. Pajen ska gräddas i 18-20 minuter, eller tills den är gyllene och frasig.


Till detta gjorde jag en sallad på : advokado, baby spenat, tomater, gurka och paprika!


Ps. Filodeg köper man i en matbutik och är redan klar när man köper den!


Om det ärnågot ni inte förstår, så är det bara att kommentera!! Detta måste ni verkligen testa ! :)

KRAM FRÅN CARRO

 

 

 

Ingredienser
100 g pinjenötter
5 st ägg
300 g fetaost
50 g cheddarost
oregano, torkad
1 st citron
1 klick smör
400 g babyspenat, sköljd
270 g filodeg, tunna ark
cajennpeppar
0.5 st muskotnöt

 


Kommentarer




Kommentera inlägget här!



Namn  
Epost    
Blogg    


Kom ihåg mig?

Trackback