Två versioner av kladdiga daimrutor
Till 1 långpanna, ca 30 bitar:
200 gram smör
4 st ägg
5 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
3 dl vetemjöl
1 nypa salt
1 dl kakao
3 dubbeldaim, fint krossade
1. Smält smöret. Vispa ägg och socker riktigt vitt och pösigt. Blanda de torra ingredienserna i en bunke, vänd sedan ner blandningen i det smälta smöret.
2. Rör ned smör/mjölblandningen i äggvispet tills allt är blandat. Klä en ugnsform med bakplåtspapper, häll ned smeten i formen.
3. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 15 minuter, 175 grader. Medan kakan gräddas hacka daimen fint, eller lägg daimen i dubbla fryspåsar och krossa med en kavel.
4. Strö daimsmulorna över den varma kakan och skär i bitar medan den fortfarande är varm. Låt sedan svalna, förvara rutorna i kylskåp.
Här kommer 2 varianter på daimrutor som vi hittat på två olika bloggar, den första är av brun deg, och den andra av ljus! Bara att välja vilken du tycker ser godast ut! ;)
Kaka 1!
Till 1 långpanna, ca 30 bitar behöver du :
200 gram smör
4 st ägg
5 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
3 dl vetemjöl
1 nypa salt
1 dl kakao
3 dubbeldaim, fint krossade
Gör så här:
1. Smält smöret. Vispa ägg och socker riktigt vitt och pösigt. Blanda de torra ingredienserna i en bunke, vänd sedan ner blandningen i det smälta smöret.
2. Rör ned smör/mjölblandningen i äggvispet tills allt är blandat. Klä en ugnsform med bakplåtspapper, häll ned smeten i formen.
3. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 15 minuter, 175 grader. Medan kakan gräddas hacka daimen fint, eller lägg daimen i dubbla fryspåsar och krossa med en kavel.
4. Strö daimsmulorna över den varma kakan och skär i bitar medan den fortfarande är varm. Låt sedan svalna, förvara rutorna i kylskåp.

Kaka 2
Du behöver:
4 ägg
6 dl socker(jag brukar ta 5)
2 dl ljummet vatten
6 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
Smörkräm:
250 g smör
4 dl socker
3 st äggulor
2 1/2 tsk vaniljsocker
3 dubbeldaim
Gör så här:
Ägg och socker vispas poröst. Tillsätt sedan resten av ingredienserna. Häll smeten i en långpanna som är klädd med bakplåts papper. Grädda mitt i ugnen i 175 grader i ca 30 min. Nagga kakan lite med en gaffel när du tagit ut den ur ugnen.
Smörkrämen: Börja inte tillaga den innan botten har svalnat
Blanda alla ingredienserna ( förutom dajmen) i en tjockbottnad kastrull. Sjud smeten tills den blivit lite tjock och något mörkare i färgen. Bred smörkrämen på bottnen medan krämen är varm. Strö över dajmen som du finhackat. Skär kakan i bitar när den har kallnat

Kommentarer
Tess
ÅH, fy nu blev jag superhungrig precis när jag ska sova! hehe :)
Trackback